Jouw eigen veilige plek

Neem een aandachtige en wakkere houding aan. Je rug is recht, je schouders zijn ontspannen. Voel hoe je op de stoel zit en voel hoe je met je voeten contact met de grond maakt. Je handen rusten losjes op je bovenbenen of in je schoot.

Sluit je ogen of neem een vast punt in de ruimte. Richt nu je aandacht op je voorhoofd, je wenkbrauwen en ogen. Laat het gebied rondom je ogen zacht worden. Adem rustig in en voel hoe bij iedere uitademing steeds wat spanning rondom je ogen wegvloeit.

Breng je aandacht bij je ademhaling. Je hoeft er niets aan te veranderen. Het is goed zoals het is. Laat je ademhaling komen en gaan in je eigen ritme, op je eigen manier. Volg de lucht die je in- en uitademt. Volg het op en neer gaan van je buik. Adem komt en adem gaat.

Concentreer je op een beeld van een plek waar jij je veilig voelt. Dit kan een plek ergens in je eigen omgeving zijn, of een herinnering uit het verleden, ergens waar jij je veilig en prettig voelt. Misschien is het bij iemand, misschien is het juist alleen.

Het kan zijn dat er meerdere plekken in je gedachten komen en dat je het moeilijk vindt om er één te kiezen. Je hoeft niet te kiezen, laat ze er gewoon maar allemaal zijn. Het kan ook zijn dat er géén beeld van een veilige plek bij je opkomt. Dat geeft niet, dan bedenk je er gewoon zelf een. Misschien wel buiten in een bos, bovenop een berg, op een rustig strand, het maakt niet uit.

Waar voel jij je veilig, geborgen en op je gemak? Ga op in het beeld van jouw veilige plek en gebruik hier al je zintuigen bij. Kijk in gedachten eens om je heen, wat zie je allemaal? Wek moment van de dag is het? Is het er donker of juist licht? Sober of kleurrijk en welke kleuren zie je? Luister eens naar de geluiden die bij deze plek horen, wat hoor je?

Laat het beeld steeds echter worden. Als je buiten bent, voel dan het zachte briesje door je haar. Voel de warmte van de zon op je huid. Word je bewust van de ondergrond waar je op zit. Het zou gras, zand, bosgrond of misschien wel een grote steen in de zon kunnen zijn. Voel die ondergrond, de textuur, de koelte of misschien wel de warmte.

Word je bewust van de geuren om je heen, en vooral, neem de tijd om te genieten van dit gevoel. Het is veilig. Je voelt je geborgen. Je hoeft niets te doen, niets te zeggen, niets te denken. Je zit hier gewoon. Het is goed zo.

Neem dit beeld in je op en kom dan rustig weer terug met je aandacht in het hier en nu. Als je vandaag een lastig moment tegenkomt, je merkt dat de spanning in jezelf oploopt of je je ergens vervelend over voelt, sta dan even stil.

Word je dan bewust van je ademhaling en kijk of je in gedachten weer terug kunt keren naar deze veilige plek in jezelf. Niemand kan hier aankomen of er iets mee doen, deze veilige plek zit opgeborgen in jou.

Open je ogen, strek je uit of beweeg een beetje…rond deze oefening in je eigen tempo rustig af.