Ambulante behandeling:

Een ambulante detox behandeling is een behandeling zonder opname in een kliniek. Hiervoor word je uiteraard beoordeeld door een verslavingsarts en kan het zijn dat er een ontwenningskuur met medicatie nodig is. Tijdens deze behandeling heb je dagelijks contact om te zien hoe het gaat. Na deze kuur volg je een intensief begeleidingstraject van ongeveer 3-4 weken. Dit is géén “standaard” behandelprogramma, maar een echt Persoonlijk Plan van Aanpak. Dit persoonlijk plan van aanpak en de uitvoering hiervan verloopt via www.herstelwijzer.nl. Een ambulante detox behandeling heeft minder impact op het dagelijkse leven van iemand met een verslaving dan een opname in een verslavingskliniek. Let op; volledige commitment vereist!

Om deze vorm van detox te kunnen volgen, moet je in ieder geval minimaal aan de volgende voorwaarden voldoen:

*We kunnen met jou duidelijke en strikte afspraken maken over de inname van medicatie, het niet gebruiken van verslavende middelen, het rijverbod dat geldt tijdens het afbouwschema, een aangepast leefpatroon tijdens de ontwenning en het nakomen van momenten van contact;
*Tijdens de eerste dagen van de detox moet een volwassene bij jou in huis zijn (dus ook ’s avonds en ’s nachts). Dit is noodzakelijk om hulp te kunnen inschakelen mochten er complicaties optreden. Voor zowel jou als ons is deze persoon ons eerste aanspreekpunt en bevoegd om bepaalde keuzes (voor jou) te maken.
*Ernstige lichamelijke problemen moeten zijn uitgesloten;
*Ernstige psychiatrische problemen moeten zijn uitgesloten;
*Er moet sprake zijn van een veilige thuissituatie. Een detox is gedoemd te mislukken wanneer je thuis nog alcohol en middelen hebt liggen of huisgenoten hebt die nog actief in gebruik zijn van alcohol of drugs.
Een huisbezoek kan hierbij van toepassing zijn. Hoewel dit een momentopname betreft verwachten wij dat je na dit bezoek geen verdere middelen meer in je bezit zal gaan nemen. Dit is dan ook jouw verantwoordelijkheid, wij verwachten commitment en zijn uiteraard geen toneelschool!

Minder impact

Een ambulante detox behandeling heeft minder impact op het dagelijkse leven van iemand met een verslaving dan een opname in een verslavingskliniek. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat in veel gevallen detoxificatie net zo succesvol kan zijn zonder dat opname in een afkickkliniek noodzakelijk is. Dit geldt voor verslavingen aan alcohol, medicatie en (de meeste) drugs. Detoxificatie is vooral gericht op het stoppen met gebruiken. Net zo belangrijk is het om geestelijk gezond te worden. Ook hier gaan wij jou bij helpen.

Klinische opname:

Bij aankomst in de afkickkliniek worden jij en je familie/partner/ vriend(in) ontvangen door een ervaren collega die ervoor zal zorgen dat de opname direct vanaf het begin soepel verloopt.

Na ontvangst en kennismaking met onze mensen, de omgeving en faciliteiten begin je met detoxen onder goede medische begeleiding. Detox is een ander woord voor ontgiften. Jouw afhankelijkheid aan het verslavende middel wordt afgebouwd en door toegepaste medicatie worden onthoudingsverschijnselen tot een minimum beperkt. Lees hier meer over detox.

Beginfase

In het begin van de behandeling word je een korte tijd scherp onder toezicht gehouden. Dat vindt plaats in het Diagnostisch Centrum. We doen een aantal onderzoeken en je krijgt uitleg over ons 12 Stappen programma. Dit onderdeel van de behandeling, waarbij veel aandacht is voor lichamelijke en mentale stabilisatie, helpt je met de overgang van ‘een leven in actieve verslaving’ naar een behandeling volgens het 12 stappen Minnesota model. Zodra je klaar bent voor het behandelprogramma verlaat je het Diagnostisch Centrum en start de behandeling van de verslaving.

Onze behandelaren

Tijdens je opname staat er een heel behandelteam voor je klaar. Een behandelteam bestaat uit psychiaters, artsen, counselors, psychologen, psychotherapeuten, casemanagers en verpleegkundigen. Stuk voor stuk autoriteiten op het gebied van verslaving. Naast hun alcohol- en drugs expertise is bovendien een aantal gespecialiseerd in gok- en medicijnverslaving. Op elk gewenst moment zal hun knowhow worden ingezet.

Nazorg

Na ontslag uit de kliniek volgt een intensief nazorgtraject. Nazorg is een vast en belangrijk onderdeel van de behandeling. Er staan verschillende thema’s centraal, die allemaal direct te maken hebben met het leiden van een leven in herstel. Voor de individuele nazorg krijg je een begeleider toegewezen. Daarnaast neem je wekelijks deel aan een groep, geheel volgens het 12 Stappen Minnesota Model. De nazorg vindt plaats bij Herstelwijzer.